Gratis verzenden vanaf 20,- (NL)
Bestellen zonder account aan te maken!

Pieter van Wijngaarden,Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en het Eiland van Dordrecht
  • Pieter van Wijngaarden,Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en het Eiland van Dordrecht
  • Pieter van Wijngaarden,Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en het Eiland van Dordrecht
Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en het Eiland van Dordrecht
€ 54.95
   Thuisbezorgen

  • Levertijd:
  • 7-14 werkdagen *
  • Gratis verzending


Over de luchtoorlog 1940 – 1945 boven de Alblasserwaard en het Eiland van Dordrecht is tot op heden, op het gebied van historiografie, nauwelijks iets gepubliceerd. Deze kroniek van de luchtoorlog in het zuidelijke deel van het Groene Hart en de Dordtse polders, beschrijft dan ook een uniek stuk geschiedenis over de luchtstrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op 10 mei 1940 barst de oorlog in alle hevigheid los tijdens de luchtlandingen op en rondom het Eiland van Dordrecht. Later gevolgd door de bombardementen op Alblasserdam, Bleskensgraaf en andere kleinere gemeenten.
De basis voor deze serie historische boeken over de luchtoorlog, wordt gelegd door de rapporten, dagboeken, logboeken en journaals van de verschillende gemeenten in de regio. Maar verder ook uit verslagen en proces-verbalen van de politie, brandweer, verzet en Luchtbeschermingsdienst, en vooral niet te vergeten uit verslagen van getuigen. Al met al is er zo een compleet mogelijk historisch document ontstaan, waarin ook de slachtoffers worden genoemd. Ook de Duitse gesneuvelden, maar dit uit het oogpunt van de geschiedschrijving.
In deze kroniek beleven we gedetailleerd de oorlogsdagen en nachten, van minuut op minuut. Crashes, noodlandingen, luchtgevechten, parachutisten, bommen en droppings komen hierin aan de orde. We volgen de vliegtuigen die overkwamen, soms met duizend tegelijk. Maar ook welke vliegtuigen er geraakt werden door nachtjagers, of afweergeschut, en waar ze neerkwamen.

De boeken uit deze serie vormen een interpretatie van vijf jaren oorlog en er staan veel onbekende feiten in. Veel van het ‘onbekende’ heeft de auteur boven water weten te krijgen, door urenlang spitwerk in archieven en dossiers.
Alles wat zich mechanisch door de lucht bewoog gedurende de oorlogsjaren, wordt besproken, zoals: vliegtuigen, ballonnen, parachutes en al datgene wat hierdoor uitgeworpen werd, zoals bijvoorbeeld wapens en pamfletten. De bezetter was bang voor geallieerde luchtlandingen. Om deze te voorkomen werden polders en waarden onder water gezet. Het polderlandschap veranderde hierdoor van een groene weide, in een natuurlijke vijand. Veel aandacht ook voor het verzet. Dit kwam pas echt goed tot stand vanaf eind 1944 met de berichtgevingen van de Groep Albrecht. In de boeken wordt hier uitvoerig bij stilgestaan.
Sommige verslagen zijn voorzien van de originele Engelse teksten. De boeken zijn rijk geïllustreerd met foto’s en geheime documenten van de verschillende verzetsgroepen.


Extra informatie:

Hardback
Mei 2021
1251 gram
304 x 216 x 20 mm
EAN: 9789464065701
Pieter van Wijngaarden


* We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bezorging vertraagd is.