Gratis verzenden vanaf 20,- (NL)
Bestellen zonder account aan te maken!

  • Pieter van Wijngaarden,Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht
  • Pieter van Wijngaarden,Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht
Pieter van Wijngaarden,Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht
Kroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht
Deel II
€ 54.95
Levertijd: 5 tot 7 werkdagenKroniek van de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en het Eiland van Dordrecht, deel II

Deel 2 van de Kroniek gaat over het jaar 1940. Bijna driehonderd pagina’s beschrijven de luchtoorlog in al haar facetten, gezien vanaf de kerktorens in Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Papendrecht, Hardinxveld en Gorinchem.
Het gaat niet alleen over de vliegtuigen, maar ook over andere zaken die raakvlakken hebben met de luchtoorlog, zoals de EHBO, luchtafweergeschut in de regio, organisatie van de Duitse Wehrmacht, Kriegsmarine en Luftwaffe, Wapen der Marechaussee, Geheime diensten, agenten, wapendroppings, geëxecuteerden naar aanleiding van de operatie ‘Aktion Kügel’, luchtgevechtsleiding, de soorten en typen bommen en mijnen die gebruikt werden door de Britten en Duitsers, de luchtaanval op het ‘Kraaiennest’, de Quarantaine-inrichting te Rotterdam, de Alblasserwaard en Dordrecht als onderdeel van de kustverdediging, fosfor- en brandplaatjes, de Junkers Ju 52 van het vermeende Rode Kruis, Berlijn-vliegers boven de polder, beschrijving van verschillende vliegvelden in Nederland, uniek transport langs de Drechtsteden, het GEB, de Nederlandse kazematten en Duitse bunkers en hun verschillen en soorten in de regio, de verkeersregels en verkeersborden tijdens de Tweede Wereldoorlog en Aviolanda. Uiteraard bevat het boek alle bijzonderheden over de vliegtuigen, vriend en vijand, die boven ons gebied vlogen, hun doel en wat ermee gebeurde, alsmede de crashes hiervan.

Het lijdt geen twijfel dat er veel gebeurde in het luchtruim boven de regio, vooral ’s nachts. Na zonsondergang, was het door de verduisteringsplicht, pikkedonker buiten. Voor de vliegtuigen die uit Engeland kwamen was het moeilijk navigeren en daarom werden veel lichtkogels en flares gebruikt, om te zien waar men zich bevond. De rivieren driehoek Merwede – Oude Maas – Noord, was uit het vliegtuig gezien een markant punt, zeker als de maan een beetje meehielp de aarde te verlichten. In het logboek maakt u mee dat er constant ‘vuurwerk’ aan de hemel was: flares, lichtbollen, vuurpijlen, lichtkogels met en zonder parachutes en natuurlijk de zoeklichten voor het afweergeschut, wat overal in de polders aanwezig was.


Extra informatie:

Hardback
Met illustraties
December 2021
1463 gram
305 x 217 x 24 mm
EAN: 9789464430561
Octagon

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen